Detaily
Od roku 1955 má na sobě italské oficiální označení původu (DOC, Denominazione di Origine controllata), které mohou nést pouze sýry, které splňují určité standardy kvality a jsou připraveny dobře definovaným způsobem. V roce 1996 producenti parmigiano reggiano DOC obdrželi za svůj sýr oficiální označení původu Evropské unie DOP (Denominazione di Origine Protetta).
To znamená, že parmigiano reggiano je první italský sýr, jehož kvalita je zaručena v celé Evropě. To se provádí pomocí označení kvality, které je pečené na stranu velkých bochníků, anebo vyražené na balených kusech, čímž sýr chrání proti podvodům a nezákonnému napodobování.
Speciální konzistenci parmigiano reggiano DOC a DOP rozpoznáme podle jeho bledě žluté barvy a jemné zrnitosti, jemné vůni a pikantní chuti. Na rozdíl od všeobecného mechanizačního trendu v moderní výrobě potravin, každé kolo sýra projde poctivě rukami všech, kdo jsou osobně zodpovědní za produkci parmigiano reggiano: zemědělců, sedláků, dojníků i sýrářů.
Víme, že parmigiano reggiano, strouhané nebo tence krájené, je oblíbené na těstoviny. Také si velmi dobře rozumí se salátem či samotnou zeleninou. Rozdrtí se na malé kousky a čistý nebo pokapaný několika kapkami jemného octa balsamico se stane doprovodem i k výbornému červenému vínu.
Poznámka:
Pokud je sýr vakuově uzavřen, je nejlepší skladovat jej v lednici, v přihrádce na zeleninu. Po otevření sýr zabalte do pergamenového (sendvičového) papíru nebo kuchyňské utěrky a uložte jej do lednice.
Možná Vás zaujmou i následující produkty
Parmezán z červené krávy vyzrálý 24 měsíců
489,00 Kč
|
Parmezán zrající po dobu 13,5 měsíců
349,00 Kč
|
Parmazánový krém
149,00 Kč
|